Pages

Monday 13 February 2012

Sardine puff

Kali ini saya letakkan resepi yang paling ringkas dan simple...bahan-bahan mudah didapati.Sesuai untuk minum petang..

Bahan-bahannya:
Pastri puff jenama KAWAN (ada di jual pasaraya2) (saya beli di Giant Sg. Petani..di Tesco..dah cari tp tak der) (1 pack ada 10 kpg)
Sardine
2 biji Kentang
2 labu Bawang besar
Sedikit garam dan lada sulah

Cara-cara membuatnya:
Defrostkan kulit puff
Potong dadu kecil-kecil ubi kentang dan bawang besar
Boleh tambah 2 biji cili merah..kalau suka..potong halus juga
Sardine dihancur-hancurkan
Kemudian tumiskan kentang dan bawang besar sehingga lembut
Masukkan sardine, sedikit garam dan lada sulah
Kacau hingga sebati
Tutup api dan biarkan sejuk
Bila dah sejuk, letakkan diatas kulit puff pastri
Boleh buat seperti bentuk diatas atau cara lain
Kemudian sapu telur diatas kulit puff
lenserkan mentega atas loyang sebelum letak puff
Bakar dengan suhu 180'C selama 25 minit
(Inti utk puff boleh dibuat drp isi ayam atau daging...terpulang pada diri-sendiri)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...