Pages

Tuesday 28 February 2012

Marble Cake









Edisi tertangguh lg...kek ini sy buat since minggu lepas lg..dah hadam pun..tersangat busy sampai tak sempat nak ketuk keyboard.Hati ni meronta-ronta nak duduk depan PC, tak payah buat apa pun.Mengadap PC sj..tp sy tak boleh buat..pasal byk lg keja rumah yang tak settle.So, download pic dulu..dgn BB yg slow giler...last2 dr 2 hari jd seminggu...so kena juga curi2 masa juga arini..kasi settle...
Resepi kek ini saya ambil dari sini, sapa lg klu bukan CMG tersohor ni..
Tapi saya punya kek ada kecacatan, selepas keluarkan dari oven saya tidak keluarkan kek terus dari loyang so dia mendap,kulit luarnya pun kedut seribu mcm tak cukup Vit C lak..itulah kesilapan teknikal sikit.Ini adalah pengalaman dan jd pengajaran kat saya juga...Next time Noor kena hati-hati kay!!!!...pesanan utk diri sendiri...
Saya salin resepinya di sini untuk rujukan sapa-sapa yang berminat nak mencuba...Don't wori, resepi CMG ni mmg tulus dan ikhlas...saya suka sangat ngan resepi fr CMG b'coz tulus dan ikhlas....

KEK MARBLE
Sumber : CMG

Bahan-bahannya:
300g mentega (saya guna SCS butter)
280 g tepung gandum*
1 tsp baking powder*
1 tsb susu tepung* (* disatukan dan diayak)
5 biji telur gred A
250g gula pasir
1 tsb ovalette (cake stabilizer)
30g gliserin (boleh ganti dgn susu sejat)
20g air
1 tsp esen vanilla
1 tsb coklat emulco

Cara Membuatnya :
Panaskan oven pada suhu 180'C
Lenser tin ukuran 9"
Alas dasar tin dgn kertas minyak, lenser kertas td, ketepikan...
Putar mentega hingga kembang dan gebu.Masukkan bahan-bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis.Gunakan kelajuan perlahan, gaul rata dan ketepikan
Dalam mixing bowl lain, pastikan bersih dan kering yer...Klu lembap sila lap hingga betul-betul kering...Tak mau mixing bowl yang basah-basah or lembab
Masukkan gula pasir dan ovalette, putar perlahan hingga gula dan ovallete bergaul rata. Masukkan telur semua sekali dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan kuih baulu
Perlahankan speed dan masukkan adunan tepung tadi.Putar sebati...Masukkan esen vanilla, gliserin dan air.Kacau rata.bahagi adunan kepada 2 bahagian sama banyak, satu biar pada warna asal dan satu lg campur dengan coklat emulco. Kacau rata...Sudukan ke dalam tin kek secara berselang seli, buat hingga siap. Kemudian ambik pisau atau chopstik  dan buat lorekkan pada adunan kek tadi.
Kemudian bakar 50-55 min, bila dah masak, keluarkan dan cucuk dengan lidi di bahagian tengahnya. Jika lidi itu keluar bersih, bermakna kek telah masak.
Keluarkan dari loyang dan sejukkan diatas jaringan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...