Bahan -bahannya:
1kg pulut (direndam dengan serbuk kunyit selama 3 jam- utk mendapatkan warna kuning yg cantik)
1000ml air
200ml santan kelapa pekat
1 tsp garam
lada hitam biji & halia dihiris halus
bawang merah dihiris nipis
Cara membuatnya:
Basuh pulut dan toskan
Masukkkan pulut ke dalam inner pot
Masukkan air
Tekan fungsi high pressure selama 3 minit
Bila dah siap, angkat tombol untuk membebaskan tekanan yang terperangkap
Kemudian masukkan santan,lada hitam.halia dan bawang,kacau hingga rata dan tutup periuk
Biarkan dalam fungsi WARM selama 3 minit
Selepas itu bolehlah dihidangkan mengikut citarasa masing-masing
TERBAIK LA..nak try buat la mlm nie.. farah pun ada periuk Noxxa.. kalo jadi.. nak buat utk wedding kakak nnti.. senang jer.. bestnyerrr..
ReplyDelete