Pages

Sunday 20 January 2013

Bakso









Bahan-bahannya:
1 bungkus Bihun atau mee (Rendam, tos dan celur bihun sehingga lembut @ mee dicuci dan dicelur)
1 kg tulang rusuk lembu (Cuci dan toskan)
1 packet Meat balls jenama Ramli ( saya guna separuh sahaja)
2 inch halia*
2 labu bawang besar*
7 ulas bawang putih*
Bahan-bahan bertanda * dikisar dengan air hingga halus
1 inch lengkuas (dihiris nipis)
2 batang serai (dititik)
3 tsb serbuk rempah 4 sekawan
1 bungkus sup bunjut (sup tulang)
Taugeh secukupnya (Cuci dan toskan)
Daun sup & bawang secukupnya (dihiris halus)
Bawang goreng secukupnya
Extra hot chili sos ABC
Saus manis ABC
Garam dan perasa secukupnya
4 tsb minyak untuk menumis
Air secukupnya (untuk merebus daging)

Cara-cara membuatnya:
Tulang direbus dengan air dalam periuk tekanan selama 30 minit
Sementara itu panaskan minyak di dalam periuk yang agak besar, kemudian tumiskan bahan-bahan kisar dan kacau rata sehingga naik minyak
Masukkan serai dan lengkuas
Bila tulang selesai direbus, masukkan tulang dan air rebusan kedalam periuk yang berisi bahan tumis
Masukkan juga sup bunjut
Rebus sehingga mendidih
Bebola daging boleh dicampurkan terus ke dalam sup tulang
Apabila sup telah masak,perasakan dengan garam dan serbuk perasa
Tutup api dan bolehlah dihidangkan dengan bihun atau mee
Taburkan dengan taugeh,daun sup & daun bawang serta bawang goreng
Kemudian masukkan sos cili dan kicap manis ABC (berhati-hati sos cili extra ni amat pedas)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...