Pages

Thursday 28 February 2013

Sambal Hijau

Salam semua...hopefully semua sihat dan dalam mood yang paling happy sangat..Buat apa nak moody-moody kan!Bukannya dapat anugerah apa-apa pun..buat sakit hati ja ...
HL berjalan-jalan ke rumah Delima Zamrud, ternampaklah  gambar ni...aduhai!!!..sedapnyaaa tengok sambal ni..terasa-rasa dah kepedasan dia..best kalau makan pedas-pedas ni, tambah pula sambal ni boleh disimpan and bila nak makan boleh dipanaskan semula.Betul-betul menyenangkan kerja..
So, balik dari kerja, terus masuk rumah dan selongkar peti sejuk, cari bahan-bahannya..takut tak ada lak..kalau tak ada HL kena pergi beli dikedai.Aduh!!!...malas ooo kalau perlu keluar semula.Tapi after selongkar2, semua bahan ada...keluarkan bahan dan letak atas meja.Lepas maghrib baru nak operasi...Nak rehatkan minda jap sambil nonton RBDAD...(tak pernah miss follow ceta ni...geramnyaaaa ngan Faiz tu...suka sangat penaya abang dia).

Sekarang ni pula banyak watak-watak orang tua dimainkan oleh Rahim Razali, yelah!..pelakun veteran sekarang dah boleh dikira ngan jari..kalau Pak Rahim yang berlakon, memang best..teingat-ingat ceta Dayang Suhana..Orang sekarang sure tak tau..Korean movie dah take over..kalau tanya nama pelakon-pelakon Korea..memang dah set dalam minda.HL pun dah terminat ngan Korean movie ni..sekarang ni dok layan My  Ambition kot!!..agaknyalah!!...
Okaylah..resepi ni HL coretkan disini yer!..untuk rujukan dimasa hadapan dan juga bila nak refer time2 tengah desperate sangat.

Bahan-bahannya:
1 genggam cili api warna hijau (HL guna 2 genggam-kalau kecik gengaman tu..sikit sajalah)
2 labu bawang besar (dihiris baji)
3 ulas bawang putih
1 tsp udang kering (HL juga guna ikan bilis)
1 batang serai (dihiris halus)
2 biji cili hijau (boleh diabaikan kalau tak ada stok)
1 biji cili merah
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya:
Semua bahan-bahan kecuali cili api dimasukkan kedalam blender termasuk sedikit air dan dikisar.
Kemudian baru masukkan cili api dan kisar lagi .(Jangan halus sangat, bagi agak kasar sikit)..tapi HL dah terkisar halus sangat.
Panaskan minyak didalam kuali yang bersesuaian.
Bila minyak dah panas, tumiskan semua bahan kisaran tadi, biarkan seketika sambil dikacau sekali sekala sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa.
Biarkan agak kering sikit dan tutup api.
Bila dah masak, sambal ini boleh digaulkan dengan ikan goreng atau ayam goreng atau diletak berasingan dari lauk-lauk lain.
Sambal ini memang sedap dimakan dengan nasi panas-panas.

Walaupun HL guna cili agak banyak, tapi bila dah digoreng tak terasa sangat kepedasan dia..just biasa-biasa saja...pendek kata anak-anak pun boleh makan juga.

Terimakasih banyak-banyak kepada pemberi resepi..



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...