Pages

Sunday, 24 February 2013

Gulai Ikan Termenung (Kembung)



Apa khabar pengunjung blog HL semua?
Mesti semua sihat-sihatkan..harap-harap begitulah..kalau yang tak sihat tu, pergilah ke klinik berjumpa doktor.Itu yang terbaik dari dibiar penyakit itu berlarutan

HLmasih lagi dalam mood "kurenggg" nak membaking..Masih lagi terasa penat memunggah dan menyusun barang di rumah baru.Angkat almari, sofa , semuanya berat-berat..Buat sementara semuanya dibuat perlahan-lahan dulu, nanti lama-lama mesti selesai semua.Cuma ditahun 2013 ni, konsep English dibanned terus..HL dah tak larat nak mengemas, mengelap habuk bagai...so minimumkan semua sekali..mana-mana yang tak berkenaan dan HL rasa tak penting,semua masuk kotak dan simpan dalam stor.

Hari ini terasa macam dah lama tak post apa-apa masakan dalam blog ni.Rasa macam kurang sesuatu lak.Disebabkan hari ini HL just masak gulai ikan saja so HL post yang ni lah. HL rasa  masakan ni sure semua orang tahu buatkan.Pejam mata pun leh buat...tapi dari tak ada apa-apa..lebih baik adakan!!...Dah rindu sangat nak posting..gulai ikan pun kira ok la!!

HL guna ikan kembung saja, orang sini panggil ikan termenung.Sekarang ikan ini murah sangat...lambakan ikan kembung dipasaran so harga pun drop sikit.Kalau time mahal boleh mencecah sekilo RM10, tapi sekarang sekilo boleh dapat dalam RM1.80 saja.Kalau dijeti, ada yang jatuh sampai sekilo RM0.50 saja.Kalau dibakar ikan ni...memang sedap...cicah lak ngan air asam.Tambah ulam-ulaman kampung sikit.Memang bertambah-tambah makan nasi tu..
So, kita keresepinya kay!..Rasa macam tak larat nak menaip panjang-panjang..tangan still lenguh-lenguh  akibat mengangkat berat..

Bahan-bahannya:
4 ekor ikan kembung (disiang dan dibersihkan)
4 tsb minyak masak
6 biji bendi
2 biji tomato
2 ulas bawang putih (dimayang halus)
1 ulas bawang merah (dimayang halus)
1 tsp halba campur
Sedikit daun kari
4 tsb serbuk kari (dicairkan dengan sedikit air)
Sedikit air asam jawa
Garam dan serbuk perasa
1 cwn santan cair
1 cwn santan pekat

Cara membuatnya:
Panaskan minyak didalam periuk yang bersesuaian.Kemudian tumiskan bawang, halba campur dan daun kari.Biarkan sehingga layu dan kekuningan.
Masukkan rempah kari yang telah dicampur dengan sedikit air.
Kacau rata dan biar sehingga rempah masak dan terbit minyak
Masukkan santan cair dan kacau seketika
Kemudian masukkan ikan  serta air asam jawa.
Bila dah mendidih masukkan bendi, santan pekat dan garam serta perasa
Kacau rata dan biar hingga masak
Kemudian masukkan tomato, biar seketika dan tutup api.
Bolehlah dihidangkan kari ini dengan nasi dan lauk-lauk iringan yang lain.
Kalau dibiarkan semalaman dan dipanaskan semula, sedap dicicah roti

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...