Pages

Thursday, 14 February 2013

Masak lemak pisang dan ikan masin



Menjelajah ke blog K.Noor Brunei, teringat-ingat dengan masak lemak K.Noor.Kat rumah pula ada pisang yang dibawa from kampung, so mulalah menggodek-godek masakan ini.Tapi masak secara ala kadar saja sebab baru pulang dari kerja jadi bateri pun dah blinking.Penat seharian ditempat kerja masih belum hilang dan masa pun dah agak lewat.So masak simple- simple saja.
Pic ni pun simple sangat, bermakna tiada sebarang prop digunakan.Hari minggu saja kalau ada resepi nak dikongsi HL akan menyediakan prop...
Masak lemak K.Noor agak pekat kuahnya dan menarik sangat.Tapi ini hasil cubaan HL yang pertama...tak apa next time HL buat lagi... 
Sesiapa yang berminat nak mencuba masakan ini silalah jelajah ke blog K.Noor.Di sini juga HL kongsikan resepinya, untuk rujukan HL dimasa depan.

Bahan-bahannya:
3 biji pisang muda (saya guna 4 biji)-dibuang kulit dan dihiris nipis secara menyerong
1 cwn santan pekat
1/2 tsb lada hitam (ditumbuk)
3 biji cili hijau dibelah (saya tak guna sebab tak ada stok)
1 keping asam keping
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 keping ikan kurau masin (saya guna ikan tenggiri)-rendam dahulu
Daun selasih secukupnya (saya tak guna)
Garam dan bahan perasa secukupnya

Cara membuatnya:
Masukkan santan ke dalam periuk
Kemudian masukkan bawang merah dan lada yang ditumbuk
Masak hingga mendidih sambil dikacau sekali-sekala
Masukkan pisang dan asam keping, masak hingga pisang lembut
Kemudian masukkan ikan masin dan perasakan dengan serbuk perasa.
Rasakan kuahnya, jika dah ok tak perlu tambah garam,jika tawar tambah sedikit garam
Bila dah masak, bolehlah dihidangkan dengan lauk-lauk iringan yang lain

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...