Pages

Saturday 28 April 2012

Mee Kari




Ini adalah sesi tayangan yang agak lewat...sebenarnya buat mee ni dalam cuti last week tapi saya tak sempat nak taip entrynya...sibuk sangat..n bila balik kerja dah penat so tak der mood nak update apa-apa pun.Hari ini baru ada kesempatan ...Menjelajah ke rumah masam manis, membuatkan saya berasa teruja dengan hidangannya, tengok gambar pun dah rasa sedap.... so apalagi...bermulalah acara merempit ke kedai membeli bahan-bahan dan sesi penyediaan mee ini..Saya sertakan resepinya disini untuk rujukan....

Sumber :masam manis
Bahan-bahan:
1 bungkus mee kuning (direndam sekejap dan dicuci kemudian dicelur dengan air panas)
8 ulas bawang merah-dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
10 tangkai cili kering - direndam dengan air panas dan dikisar (saya guna 2 sudu besar serbuk cili)
1 cwn udang kering-direndam dan kisar
1 cwn rempah kari daging (dibancuh dengan sedikit air)
1 cwn santan
2 inci halia-dititik
2 inci lengkuas-dititik
2 btg serai-dititik
3 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
1/2 kilo daging (saya guna ayam)
10 ekor udang
fishball & fishcake
kerang
tauhu sponge

Bahan-bahan lain:
1 bungkus mee kuning (direndam sebentar dan dicuci bersih kemudian dicelur dengan air panas)
Tauge
Telur rebus
Daun sup dan daun bawang- dihiris halus
Bawang goreng
limau kasturi

Cara-cara membuatnya:-
Tumis bahan yang dikisar hingga naik bau
Masukkan rempah kari daging, serai, lengkuas dan halia, biar masak sehingga pecah minyak
Masukkan sedikit air dan biar ia mendidih
Masukkan ayam
Kemudian masukkan ayam dan asam keping, biar hingga merenih
Masukkan udang, kerang, fishball dan fishcake
Masukkan garam dan gula secukup rasa
Kemudian masukkan tauhu sponge dan biar kuah mendidih sekejap
Tutup api dan sedia untuk dihidangkan

Mee ini dihidangkan dengan telur rebus, tauge, daun sup dan daun bawang, bawang goreng dan limau kasturi






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...