Pages

Friday 6 April 2012

Kari kepala ikan Tenggiri

                                             

Ngeri ngan mulut ikan ni..itupun kalau ikan Jaws..tapi ini ikan tenggiri yang my other half pancing.Berjaya menaikkan ikan jenahak, tapi selepas cabut undi...kena fair among friends....so dapat ikan tenggiri lagi.Saya pun dah tak tahu nak masak apa ngan ikan ni, dah blur tahap maksimum...so paling senang masak gulai, sinonim ngan orang Utara...Gulai ke Kari?????....tapi saya panggil gulai...guna santan..kalau kari mamak tak guna santan..Sedap tau kalau makan ngan nasi panas-panas, ada sambal belacan, ulam-ulaman..ikan temenung (kembung) goreng garing lagi....Hidangan yang simple dan express...

Bahan-bahannya:
1 ketul kepala ikan tenggiri (belah dua ditengah dan cuci bersih)
2 ranting Daun karipole (betul kot ejaan ni...or daun kari...nama fofular dia)
2 ulas bawang merah (dimayang halus atau tumbuk)
3 ulas bawang putih (dimayang halus atau tumbuk)
1 tsp halba campur
6 tsb serbuk kari ikan (saya guna Baba's)(cairkan ngan air)
5 batang bendi (lebih pun ok)
2 biji tomato (terpulang nak letak ke tak)
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Garam dan gula yang secukupnya

Cara-cara membuatnya:
Panaskan 2 sudu besar minyak masak lam periuk (periuk tanah pun ok)
Bila minyak dah panas, tumiskan bawang dan halba campur
Kacau sehingga kekuningan dan wangi dan kemudian masukkan daun kari
Kemudian masukkan serbuk kari yang telah dicairkan....biar sehingga pecah minyak
Selepas itu masukkan santan cair dan bila dah agak mendidih, masukkan ikan
Masukkan bendi...bila dah masak , masukkan santan pekat dan tomato...
Masukkan garam dan gula...bila rasa dah ok bolehlah tutup api

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...