Pages

Sunday 18 March 2012

Masak lemak cili api cendawan


Dalam peti sejuk ada lebihan sayuran dan cendawan shitake yang my other half beli kat atas Gunung Jerai.Atas Gunung Jerai ada tempat pembiakan cendawan ini, kalau beli di pasaraya agak mahal juga harganya...Beli direct ngan tauke ni, dapat diskaun sikit dan cendawannya memang fresh.So saya mulalah selak helaian buku 1 Hari 1 Resepi untuk mencari resepi apa yang sesuai ngan cendawan, dah jemu ngan sayur campur....Terjumpalah ngan resepi ni...so apalagi...kena cuba la kan!!!....Bila dah makan rasanya sedap juga yer!! Pedas lagi!!...Kanak-kanak panggil yellow kuah....

Sumber : 1 Hari 1 Resepi (ms 3) ....chef Hanieliza

Bahan-bahannya:
20 keping cendawan tiram (dikoyak) (saya guna cendawan shitake)
10 ekor udang (dibuang kulit)
1/2 batang lobak merah (dipotong mancis)
5 biji jagung muda (dihiris nipis)
2 btg serai (dititik)
2 cwn santan
garam secukup rasa

Bahan-bahan kisar
10 biji cili padi
3 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup

Cara-cara membuatnya:-
Masukkan bahan kisar dan serai kedalam periuk
Masukkan udang, lobak merah dan jagung muda
Masak sehingga mendidih
Kemudian masukkan santan dan cendawan
Kacau rata sehingga mendidih
Perasakan dengan garam dan gula
Bila rasa dah ok, tutup api dan bolehlah dihidangkan...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...