Pages

Saturday 16 March 2013

Udang masak lemak lada hitam

Salam...dan apa khabar untuk semua...Mesti semua di dalam keadaan yang baikkan..
Minta maaf lah kerana pic yang dipost dulu..Sewaktu sedang update blog ni guruh berdentum-dentum, kilat sabung-menyabung dan hujan amat lebat so cepat-cepat HL download dulu pic-pic kedalam ni..
Risau sebenarnya, kat atas kilat sabung-menyabung, tangan lak dok kalut tekan keyboard...Lepas habis download terus shut down semua...
Dalam keadaan yang panas terik...tiba-tiba hujan turun membasahi bumi ini...Alhamdulillah....



Terfikir nak masak masakan ni sebab pagi-pagi lagi tengah menonton MHI, diaorang ada tunjuk demo masak gulai udang, HL tak ingat apa nama resepi yang sebenarnya...cuma ingat udang dan ulu saja..Yang lain-lain tu tak ingat...from sorang Chef di Sime Darby Convention Centre...Tapi boleh hafal lak resepi sepenuhnya...may be quite senang untuk diingati sebab masakan harian kan!!!So, sewaktu tengah memilih ikan dan lain-lain barang untuk dimasak dikedai runcit berdekatan..tiba-tiba ternampak udang laut ni..apalagi terus terasa nak masak macam dalam TV tu lah!...

Dalam TV dia tunjuk barang semua dah diproses dan tinggal nak masak saja...So HL agak-agak saja kuantiti yang diperlukan.

 


Bahan-Bahannya:
10 ekor udang laut
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
10 biji cili api (untuk kurang pedas kurangkan kuantiti)
1 biji cili merah
1 inci kunyit hidup (kalau tak ada, gunakan serbuk kunyit)
1 inci belacan
1 keping asam gelugur (asam keping)
2 batang serai (dititik)
1 tsb lada hitam biji (ditumbuk halus)
1 cwn air
1 cwn santan pekat
Minyak masak secukupnya untuk menumis
Garam dan perasa secukupnya

Cara-cara membuatnya:
Bawang merah, bawang putih, halia, cili api, cili merah, kunyit hidup dan belacan dikisar dengan sedikit air hingga halus
Panaskan minyak didalam periuk yang bersesuaian
Tumiskan semua bahan kisar dan kacau, biarkan sehingga pecah minyak dan naik bau
Kemudian masukkan air dan serai, biarkan mendidih sedikit
Masukkan santan, udang, serbuk lada dan asam keping
Kemudian perasakan dengan garam dan bahan perasa
Kacau sekali-sekala sehingga udang masak
(Boleh juga diadunkan dengan bahan tambahan, saya masukkan kacang buncis)
Masakan ini boleh dihidangkan dengan nasi dan ulam-ulaman serta sambal belacan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...