Pages

Thursday 4 October 2012

Snow Cheesecakes




Kek ini diadaptasi daripada noorsha dan rasanya memang sedap sekali dengan lapisan cheese yang mewah.Jutaan terima kasih untuk empunya resepi....saya copy paste resepi ini yer!...





Snow cheesecakes
Sumber : noorsha
Kek Span daripada Chef Noraini Zakaria

Bahan-bahannya:
Untuk Kek Span
100g gula castor
10g ovalette
4 biji telur gred A
100g tepung naik sendiri
20g tepung jagung
1 tsp baking powder
40g air
1 tsp esen vanilla
60g minyak sayuran
sedikit emulco strawberry, pandan & coklat

Untuk krim
250g cream cheese Philadelphia
1 cwn susu pekat manis
1/2 cawan butter
 Putar semua bahan hingga gebu

Cokelat ganache @ nutella
Parutan cheedar cheese

Cara membuatnya:
1. masukkan semua bahan diatas kedalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak dan emulco pilihan. putar pada high speed level hingga adunan menjadi putih dan gebu.
2. masukkan minyak masak dan gaul sebati dengan spatula sahaja..jangan gunakan mixer sebab adunan kek yang diputar tadi akan jadi bantat kalo kacau minyak guna mixer ni..
3.bahagikan kepada 3 adunan sama banyak dan masukkan sedikit emulco pilihan bagi setiap bahagian. kacau perlahan menggunakan sudu hingga sebati.
4. gris loyang 8x8 dengan butter, masukkan adunan pertama dan bakar pada suhu 130 - 150 C selama 10 - 15 minit. apabila masak, terbalikkan atas redai dan bakar pula lapisan seterusnya menggunakan loyang yang sama.
5. apabila sejuk, kek sedia untuk dihias.

1. letak lapisan kek pertama atas cake board.. noorsha guna lapisan coklat untuk kek yang pertama ni... sapukan cream cheese frosting diatasnya..nak mudah, guna piping bag untuk kerja2 ni.. paipkan keseluruhan permukaan kek dan kemudian baru ratakan dgn pisau khas.. paipan choc ganache diatasnya..klo x dee choc ganache boleh juga pipekan choc spread @ nuttella @ apa2 filling kesukaan..
2. lapiskan lapisan kek kedua. noorsha guna yg strawberry... buat cara macam yang pertama tadi... dan suadahi lapisan ketiga (pandan). sapu keseluruhan kek dengan cream cheese frosting.
3. tabur parutan keju cheddar dipermukaan dan ditepi2 kek tadi.sejukkan selama 3 jam sekurang2nya sebelum dihidang.. yummeyyyhh!!~


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...