Pages

Saturday 6 October 2012

Ketam masak lemak dengan nenas


Sumber : Mat Gebu...saya alter sikit-sikit je!..anyway Thanks a lot to Cik Mat....
Bahan-bahannya:
4 ekor ketam -( buang cengkerangnya dan insang..saya tak tahu apa orang panggil benda ni..saya panggil insang ketam..cuci bersih dan tos...dan potong dua ketam tersebut dibahagian tengah..ketuk kakinya)
1 biji nenas saiz sederhana-(dibuang kulit dan mata dia..kemudian hiris nipis...buangkan empulurnya kerana empulurnya yang menyebabkan lidah gatal-gatal)
2 batang serai - dititik
2 helai daun kunyit - disiat-siat
1 kotak santan
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Air jika diperlukan

Bahan kisar halus
1 labu bawang besar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
4 biji cili merah
6 biji cili padi (optional)
2 hirisan nenas
1/2 inci kunyit hidup
5 tsb kelapa parut (saya tambah untuk memekatkan kuah)

Cara-cara membuatnya:
Masukkan ketam tadi kedalam periuk bersama-sama bahan kisar halus, serai titik dan asam gelugor..gaul rata dan masak hingga ketam berubah warna kemerahan.Masukkan santan serta air secukupnya,kacau sentiasa hingga mendidih
Masukkan nenas dan garam secukup rasa dan daun kunyit, kacau sentiasa hingga mendidih
Bila nenas telah lembut sedikit, selepas itu bolehlah dimatikan api dan dihidangkan....


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...