Pages

Thursday, 9 February 2012

Carrot cake


Kek yang sedap ni saya perolehi from blog sorang blogger yang femes lagi gebu, sapa lagi kalau bukan CMG. Saya sula BW ke blog CMG, dari perlis sampai johor saya jelajah cari makan..akhirnya singgah kat Sedenak..Best resepi2 fr CMG ni..dr resepi kg sampai NY..semua ada...Nak makan apa semua ada..browse sj lam internet n masak pastu makan..
Resepi fr CMG ni untuk 1 adunan, saya buat pertama kali...rasa macam tak cukup lak..Lps tu saya buat lg tapi saya kena doublekan adunan..kasi besar gedabak sikit mcm pic kat atas tu.Deco still amatur lagi, it's ok..untuk makan2 sefamily sj..Sori la!..tak ingat nak ambil pic potongan kek lak..
Saya suka nenas yang CMG sarankan..coz rasanya mmg sedap..Ini pendapat saya la! Pendapat org lain sy tak tau..saya pernah guna epal hijau..tp saya tetap suka nenas lg..kacang walnut juga boleh diganti dengan badam...sy pernah try guna badam..sedap juga...May be macam-macam buah kita boleh letak..buah dadu saja tak leh! Patah gigi kang..Pendek kata resepi CMG ni mmg dah complete...satu lg yg saya suka kek fr CMG kandungan gulanya tidak berlebihan..orang kata "manis buah"...Pada sesiapa yang rajin tu, BW ke blog CMG..pasti anda terliur...saya copy paste sj resepi ni fr blog CMG, CMG pulak dapat dari kak Ida 1001 resepi
Thanks a trillion to both of them...atas resepi yang sedap ni..

Sumber : CMG & kak Ida 1001 resepi
BAHAN-BAHANNYA :-
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
100 g mentega
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 5 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.
  3. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.
  4. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...
  5. UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...