Pages

Wednesday, 8 February 2012

Apam Mekar


Resepi ini saya ambil dari chef hanieliza  yang femes tu, dari sini . So saya tuliskan resepinya disini supaya senang untuk saya buat rujukan dikemudian hari..

Bahan-bahannya:
250g gula castor
2 biji telur
1 tsp esen vanilla
200ml susu segar
300g tepung gandum
1 tsp ovalette
1 tsp esen vanilla

pewarna
acuan kertas

cara-caranya:
Panaskan kukusan
Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu
Masukkan esen vanilla dan pukul lagi
masukkan tepung gandum, susu dan ovalette.Pukul lg sehingga gebu
Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk
masukkan pewarna merah kedalam satu adunan dan kacau hingga sebati dan juga satu mangkuk lg masukkan pewarna hijau.
satu mangkuk lagi tidak perlu ditambah pewarna
masukkan setiap adunan dalam piping bag
picitkan serba sedikit adunan berlainan warna kedalam mangkuk kertas
Letakkan acuan kertas dalam mangkuk apam dan kukus selama 15 min.
Gunakan api kuat yer!
Bila dah merekah...bolehlah diangkat dan sejukkan atas redai..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...