Pages

Wednesday, 29 February 2012

Asam Pedas Tumis Ikan Tenggiri


Ikan tenggiri yang dipancing...



Ikan Tenggiri yang dipancing oleh my other half..besar sgt...dlm 3 kilo lebih..Semua 17 ekor yang berjaya dipancing oleh team2 dia orang...So kena divide , sorang dapat dalam 3 ekor. Seekor hantar balik kampung and yang seekor lg sedekah kat jiran-jiran.So dalam fridge ada lagi sekor...
Saya buat asam pedas ni dalam 2 ketul saja, kalau buat banyak takut tak habis pula...so buat cukup-cukup saja. Pada saya asam pedas ni memang sedap, ada rasa pedas dan masam-masam...Tambah-tambah kalau boleh hirup kuah dia...makan pula ngan nasi panas-panas dengan ikan cencaru yang dipancing juga, saya rebus saja ikan cencaru tersebut, nak bakar bagai dah tak sempat pasal penat kerja tak hilang lagi dan anak-anak dah lapar sangat...  ada pula budu, cencalok dalam menu...semua saya makan..macam-macam negeri ada dalam hidangan...so ini resepi asam pedas..cencaru rebus semua org tau..

Asam Pedas Tumis

2 ketul ikan tenggiri
20 biji cili kering (direbus dan blender hingga hancur)
1 tsp jintan manis*
5 ulas bawang merah*
*tumbuk hingga hancur
Segenggam daun kesum
2 btg serai dititik
2 biji tomato
5 btg bendi (saya tak letak pasal tak der stok)
1" belacan (Belacan "Kola Perlis" mmg sedap..)
2 keping asam gelugor
Sedikit garam dan serbuk perasa
2 cwn air

Cara-cara membuatnya:-
Panaskan 2 sudu tsb minyak didalam periuk.
Tumiskan bahan tumbuk, serai dan cili yang diblender sehingga masak dan naik minyak
Kemudian masukkan 2 cwn air, asam gelugor,belacan... kacau sebati dan biar hingga mendidih
Bila dah mendidih masukkan ikan dan daun kesum
Bila ikan dah hampir masak masukkan tomato,bendi, garam dan serbuk perasa, kacau sebati dan biar hingga masak
Bila dah masak, tutup api..dan sendukkan dalam mangkuk..hidang ngan nasi panas-panas..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...