Pages

Saturday, 17 March 2012

Lemak cili padi ikan tenggiri

 Bahan-bahannya:
1 ketul ikan tenggiri (dicuci dan ditos)
3 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
1 tsp jintan manis*
15 biji cili api*
*kisar bahan-bahan ini dengan sedikit air

1 inci halia ( dihiris halus)
2 batang serai dititik
2 keping asam gelugur
1 batang karot (dihiris seperti batang mancis)
2 cwn santan
1 helai daun kunyit
Garam secukupnya

Cara-cara membuatnya;
Ikan dicuci dan ditos kemudian dilumur dengan sedikit kunyit dan garam, kemudian letakkan diatas kuali dan bakar diatas api sederhana.Balikkan ikan sehingga masak dikedua-dua belah.
Bawang putih, bawang merah, cili api dan jintan manis dikisar dengan sedikit air
Masukkan 3 sudu besar minyak kedalam periuk, bila minyak dah panas tumiskan bahan kisar,halia dan kacau sehingga naik bau
Tambahkan sedikit serbuk kunyit, kacau sebati
Kemudian masukkan serai yang dititik dan asam gelugur
Masak lagi sehingga pecah minyak
Masukkan ikan, carrot dan santan, kacau sehngga sebati
Masak sehingga mendidih dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa
Kemudian masukkan daun kunyit yang dihiris halus
Bila rasa dah ok, matikan api dan bolehlah dihidangkan



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...