Bahan-bahannya:
2 cwn tepung gandum
2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonat
1 cwn serbuk koko
-semua bahan-bahan diatas dicampur dan diayak sekali...ketepikan...
3 biji telur
3/4 cwn gula castor
1 cwn air panas
1/2 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak atau minyak sayuran (saya guna mazola)
1 tsp esen vanilla
Untuk topping:
1 bar cokelat masakan
2 tsb butter
2 tsp gula castor (atau susu pekat)- terpulang pada tahap kemanisan masing-masing...
-cairkan menggunakan kaedah double boiler...
Cara-cara membuatnya:
Panaskan kukusan
Sediakan loyang 8"x8" atau loyang bulat atau bundt pan yang bersesuaian dan sapu dengan sedikit mentega
Putar telur didalam bekas yg bersesuaian
Masukkan gula dan putar lagi hingga gula hancur
Kemudian masukkan tepung dan air panas berselang seli
Putar dengan kelajuan paling perlahan sehingga sebati
Bila telah sebati, masukkan susu pekat, esen vanilla..kaup balik adunan
Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balik adunan sehingga sebati
Masukkan kedalam loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega
Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil supaya air tidak menitik keatas kek bila dikukus
Masukkan loyang kedalam pengukus dan kukus selama 1 jam @ 1 1/2 jam...
Bila telah masak terus keluarkan dari loyang dan sejukkan diatas redai..berhati-hati kerana kek ini teramat lembut dan gebu...
Bila telah sejuk, curahkan cokelat yang telah dicairkan keatas permukaan kek dan hias ikut kreativiti masing-masing.
2 cwn tepung gandum
2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonat
1 cwn serbuk koko
-semua bahan-bahan diatas dicampur dan diayak sekali...ketepikan...
3 biji telur
3/4 cwn gula castor
1 cwn air panas
1/2 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak atau minyak sayuran (saya guna mazola)
1 tsp esen vanilla
Untuk topping:
1 bar cokelat masakan
2 tsb butter
2 tsp gula castor (atau susu pekat)- terpulang pada tahap kemanisan masing-masing...
-cairkan menggunakan kaedah double boiler...
Cara-cara membuatnya:
Panaskan kukusan
Sediakan loyang 8"x8" atau loyang bulat atau bundt pan yang bersesuaian dan sapu dengan sedikit mentega
Putar telur didalam bekas yg bersesuaian
Masukkan gula dan putar lagi hingga gula hancur
Kemudian masukkan tepung dan air panas berselang seli
Putar dengan kelajuan paling perlahan sehingga sebati
Bila telah sebati, masukkan susu pekat, esen vanilla..kaup balik adunan
Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balik adunan sehingga sebati
Masukkan kedalam loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega
Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil supaya air tidak menitik keatas kek bila dikukus
Masukkan loyang kedalam pengukus dan kukus selama 1 jam @ 1 1/2 jam...
Bila telah masak terus keluarkan dari loyang dan sejukkan diatas redai..berhati-hati kerana kek ini teramat lembut dan gebu...
Bila telah sejuk, curahkan cokelat yang telah dicairkan keatas permukaan kek dan hias ikut kreativiti masing-masing.
No comments:
Post a Comment