Pages

Thursday 18 October 2012

Bihun Goreng (Pressure Cooker Noxxa)





Bahan-bahannya:
2 tsb minyak untuk menggoreng
1 Bungkus bihun (basuh dan toskan---tak perlu rendam)
10 ekor udang sederhana besar (dibuang kulit)
2 camca besar cili kisar  (nak lagi pedas..sila tambah)
4 tsb sos cili
6 tsb kicap lemak manis (boleh diabaikan)
3 biji bawang merah-dihiris halus
2 ulas bawang putih-dihiris halus
3 pokok sawi (cuci besih dan potong)
2 cwn taugeh (cuci bersih dan buang ekornya)
1 keping tauhu (goreng dan dadu)
2 biji telur (dibuat telur hancur)
Fish ball dan fish cake- boleh ditambah...
Segenggam udang kering-diblender kering
Garam dan perasa secukupnya
Daun bawang dihiris halus
Cili merah-dihiris halus
bawang goreng untuk hiasan

Cara-cara membuatnya:-
Masukkan minyak kedalam periuk
Tekan fungsi "STIR FRY" dan ON untuk memanaskan minyak
Bila minyak telah panas, tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik bau dan kekuningan
Kemudian masukkan cili kisar, sos cili dan kicap
Kacau rata dan masukkan udang kering, biar masak sekejap
Masukkan udang dan kacau (juga boleh ditambah serbuk lada hitam, jika suka)
Masukkan 2 cwn air kedalam periuk dan biar mendidih..perasakan dengan garam dan serbuk perasa..
Kemudian masukkan bihun dan sayur , kacau rata...
OFF kan fungsi "STIR FRY"
Tutup periuk dengan ketat dan pastikan tombol berada dikedudukkan STEAM (tombol akan terangkat)
Tekan fungsi "STEAM" selama 2 minit dan tekan ON
Biarkan sehingga 0, secara automatik akan berada di fungsi WARM/PREHEAT
Buka penutup periuk, sekiranya tidak boleh buka biarkan seketika sehingga semua wap keluar atau OFF terus, selepas itu baru buka penutup (sekiranya tekanan atau wap masih ada didalam periuk, penutup agak sukar dibuka)
Kacau bihun sehingga rata, dan kalau inginkan bihun agak kering sedikit, tekan fungsi STIR FRY dan ON dan kacau bihun semula (seperti menggoreng bihun secara guna dapur biasa.)
Bila telah betul-betul berpuas hati dengan kejadiannya, bolehlah hidangkan bihun dengan taburan tauhu, telur hancur, daun sup dan daun bawang serta bawang goreng
Boleh tambah cili kicap atau sos...terpulang pada selera masing-masing



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...